Пачата е сред зимните класики в българската национална кухня. Тя се приготвя от свински крачета и уши и се консумира топла или студена. Често крачетата само се сваряват и се сервират като мезе с оцет и чесън. Свинските крачета са много евтини, хранителни и с високо съдържание на кости и хрущяли, което ги превръща в идеални продукти за бульони. От тях може да се приготви и вкусна гореща зимна супа. Тънкостта в тази рецепта е, че се добавя прясно мляко и малко брашно и червен пипер.
Необходими продукти:
4 бр.крачета
2 бр. уши
1 равна чаена лъжичка червен пипер
1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжичка захар
1 чаена чаша прясно мляко
2-3 лъжици олио
Сол
1 глава лук
черен пипер на вкус
дафинов лист
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме добре крачетата и ушите. Супата може да се направи и само от крачета.
Слагаме ги в тенджера и ги заливаме с 1 литър вода. Когато заври, изливаме и сменяме с нова вода около 3 литра, слагаме дафинов лист. Може да добавим също цяла глава лук и морков. Варим крачетата докато се сварят добре и започват да се разпадат. Изваждаме ги от бульона, почистваме ги от костите и хрущялите и ги нарязваме на малки парчета.
Прецеждаме бульона от варенето на крачетата. Той трябва да е поне 2 литра и при необходимост доливаме гореща вода.
В тенджера с малко олио запържваме 1 равна чаена лъжичка червен пипер. Наливаме прецедения бульон при запръжката от червения пипер. Добавяме 1 чаена лъжичка захар, сол и черен пипер на вкус. Оставяме да заври.
През това време размиваме 1 супена лъжица брашно с 1 чаена чаша студено прясно мляко. С непрекъснато разбъркване добавяме застройката към бульона в тенджерата. Прибавяме и обезкостените свински крачета. Варим около 5-10 минути без капак, като внимаваме да не изкипи. Получената супа прилича на шкембе чорба. Затова сервираме със счукан чесън с оцет.
Има и друг вариант за приготвяне на тази зимна супа. След обезкостяването и нарязването на крачетата, ги връщаме в тенджерата с част от бульона. Постепенно изсипваме половин литър прясно мляко. Варим на бавен огън, докато заври млякото, като внимаваме да не изкипи. След като млякото заври, добавяме останалия бульон. Варим супата около 5 минути и накрая добавяме запръжка, направена от масло с червен пипер.
Напиши коментар