Топла пача с прясно мляко

пача с мляко

Свинските крачета и уши традиционно присъстват в българската кухня през зимните месеци. Те най-често се сервират като мезе, подправени обилно с оцет и чесън. От  свински крачета и уши се прави и апетитна пача, която може да е студена или топла. Свинските крачета са много  хранителни и заради техните кости и хрущяли дават плътни и питателни бульони. Подходящи са за приготвянето на вкусна гореща зимна супа, която става още по-хубава, ако добавите към нея прясно мляко. Ако изпълните тази рецепта, ще се убедите, че тази пача много напомня шкембе чорбата.

  

Необходими продукти:

4 бр.крачета

2 бр. уши

1 равна чаена лъжичка червен пипер

1 супена лъжица брашно

1 чаена лъжичка захар

1 чаена чаша прясно мляко

2-3 лъжици олио

сол

черен пипер на вкус

дафинов лист

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме добре крачетата и ушите. Супата може да се направи и само от крачета. Слагаме ги в тенджера и ги заливаме с 1 литър вода. Когато заври, изливаме и сменяме с нова вода около 3 литра, слагаме дафинов лист. Може да добавим също цяла глава лук и морков. Варим крачетата докато се сварят добре и започват да се разпадат. Изваждаме ги от бульона, почистваме ги от костите и хрущялите и ги нарязваме на малки парчета.

Прецеждаме бульона от варенето на крачетата. Той  трябва да е поне 2 литра и при необходимост доливаме гореща вода. В тенджера с малко олио запържваме 1 равна чаена лъжичка червен пипер. Наливаме прецедения бульон при запръжката от червения пипер. Добавяме 1 чаена лъжичка захар, сол и черен пипер на вкус. Оставяме да заври. През това време размиваме 1 супена лъжица брашно с 1 чаена чаша студено прясно мляко. С непрекъснато разбъркване добавяме застройката към бульона в тенджерата. Прибавяме и обезкостените свински крачета. Варим около 5-10 минути без капак, като внимаваме да не изкипи. Получената супа прилича на шкембе чорба. Затова сервираме с лимон или счукан чесън с оцет.

Има и друг начин за приготвяне на тази супа.  След обезкостяването и нарязването на крачетата, ги връщаме в тенджерата с част от бульона. Постепенно изсипваме половин литър прясно мляко. Варим на бавен огън, докато заври млякото, като внимаваме да не изкипи. След като млякото заври, добавяме останалия бульон. Варим супата около 5 минути и накрая добавяме запръжка, направена от масло с червен пипер.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори