Шаранът традиционно се приготвя печен на фурна, пълнен или пържен. Той се среща най-често в долните течения на реките и във водоеми, където движението на водата не е голямо. В нашите води той намира отлични условия за размножаване и живот.
Днес шаранът се отглежда често в язовири. За разлика от други видове риба, шаранът има силен вкус и мирис, а енергийната му стойност е по-висока. Това е риба с тлъсто месо, поради което може да се приготви под формата супа или във фурната със зеленчуци. Можете да го подправите с розмарин, мащерка, девесил или чесън.
Необходими продукти:
1-1,5 кг шаран
1 лимон
2 глави червен лук
2 моркова
2 филийки от глава целина
Чери домати
4-5 картофа
2 чушки (червени и зелени)
150 мл. бяло вино
20 черни маслини без костилки
Зехтин или олио
4 скилидки чесън
сол
риган
пресен магданоз
млян черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре шарана, избършете го с домакинска хартия. Натрийте го със зехтин или олио, сол и черен пипер (по желание), от външната страна и вътре.
Сложете 4 обелени скилидки чесън вътре в шарана, така че по време на готвенето месото да поеме вкуса му.
Направете напречни разрези от едната страна на рибата и в тях сложете тънко нарязани шайби от лимон.
Застелете тавата с хартия за печене и сложете рибата в средата.
Зеленчуците се измиват и почистват. Морковът, лукът и картофите се нарязват на по-едри парчета, а чушките и целината - на филийки. Черитата срежете на половинки.
Над всички зеленчуци се излива струя зехтин, поръсва се сол и риган. Разбъркайте и ги поставете около рибата, изсипете бялото вино и покрийте с алуминиево фолио.
Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. От време на време поливайте шарана с течността в тавата. След това отстранете алуминиевото фолио и оставете тавата във фурната, докато шаранът леко покафенее и зеленчуците омекнат и получат златист цвят. Към края добавете маслините.
Напиши коментар