Една от основните обредни практики на Гергьовден е накичването със зеленина и събирането на билки и треви. Младите и децата берат здравец, гергьовче, коприва, чесън и свежа зеленина, от които вият венци и ги окачват по вратите на къщите, кошарите и хамбара, на котлето за първото издоено мляко и на главата на жертвеното агне. Всеобщо е схващането, че зелената растителност и водата в навечерието на Гергьовден носят здраве и плодовитост. Вярва се, че дъждът на Гергьовден носи берекет. Неразделна част от празника е люлеенето на младите на гергьовски люлки под зелено дърво.
За презничната трапеза ви предлагаме печена агнешка плешка с бяло вино и къри
Необходими продукти:
1 агнешка плешка
5-6 скилидки чесън
Млян черен пипер на вкус
1/2 ч. л. джинджифил
1 ч. л. къри
1 ч. ч. бяло вино
Сол
Начин на приготвяне:
Солта, черният пипер, джинджифилът, кърито и една чаена чаша бяло вино се смесват и разбъркват. С тази смес се облива месото от всички страни. Увива се във фолио и се оставя да престои 2 часа на студено. Фурната се загрява до 180 градуса.
Анешкото месо се слага в тава както е увито във фолио. Пече се на среден огън около два часа и половина. След това фолиото се отстранява и агнешката плешка се допича, за да добие хрупкава златиста коричка.
Месото се сервира, нарязано на порции и гарнирано със зелена салата.
Напиши коментар