Сьомга със спанак и чеснов сметанов сос

сьомга спанак

Сьомга със спанак и чеснов сметанов сос

Необходими продукти:

 

800 г филе от сьомга

1 кг спанак

3-4 стръка зелен лук

4 стръка зелен чесън

400 г заквасена сметана

50 г масло

1 с. л. зехтин или олио

Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Филето от сьомга се почиства от кожата и се нарязва на дебели ивици. Посолява се и се подправя с черен пипер. Пече се в тиган с незалепващо покритие със съвсем малко зехтин или без мазнина, защото рибата е достатъчно мазна. Запича се от двете страни за няколко минути или докато стане розова.

В дълбока тенджера с капак се поставя маслото и 1 супена лъжица зехтин или олио и се загряват на котлона. Първо се слагат нарязаните 3-4 стръка зелен лук и 2 стръка чесън (другите два стръка се оставят за соса), а минута след тях се добавя измитият спанак и се посолява. Тенджерата се похлупва с капак и се оставя спанакът да се задушат за няколко минути, докато поомекне, но да не се скашка.

През това време се приготвя сметанов сос. Разбърква се заквасената сметана с нарязаните на много ситно 2 стръка зелен чесън, добавят се сол и щипка черен пипер. По желание можете да добавите пресен копър.

В порционни чинии се разпределя спанакът, като върху него се поставят филетата от сьомга и се поливат със сметановия сос.

2 Коментара

Напиши коментар

Затвори
Кисимова
21.05.2025 • 23:10 ч.

Много мазно ще стане и със сметана

Лолита
27.05.2025 • 13:33 ч.

Изобщо не е мазно! Перфектна рецепта! Благодаря Ви!