Сьомга със спанак и чеснов сметанов сос
Необходими продукти:
800 г филе от сьомга
1 кг спанак
3-4 стръка зелен лук
4 стръка зелен чесън
400 г заквасена сметана
50 г масло
1 с. л. зехтин или олио
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Филето от сьомга се почиства от кожата и се нарязва на дебели ивици. Посолява се и се подправя с черен пипер. Пече се в тиган с незалепващо покритие със съвсем малко зехтин или без мазнина, защото рибата е достатъчно мазна. Запича се от двете страни за няколко минути или докато стане розова.
В дълбока тенджера с капак се поставя маслото и 1 супена лъжица зехтин или олио и се загряват на котлона. Първо се слагат нарязаните 3-4 стръка зелен лук и 2 стръка чесън (другите два стръка се оставят за соса), а минута след тях се добавя измитият спанак и се посолява. Тенджерата се похлупва с капак и се оставя спанакът да се задушат за няколко минути, докато поомекне, но да не се скашка.
През това време се приготвя сметанов сос. Разбърква се заквасената сметана с нарязаните на много ситно 2 стръка зелен чесън, добавят се сол и щипка черен пипер. По желание можете да добавите пресен копър.
В порционни чинии се разпределя спанакът, като върху него се поставят филетата от сьомга и се поливат със сметановия сос.
Кисимова
21.05.2025 • 23:10 ч.Много мазно ще стане и със сметана
Лолита
27.05.2025 • 13:33 ч.Изобщо не е мазно! Перфектна рецепта! Благодаря Ви!