Телешкото задушено с гъби и праз в гювеч е много подходяща зимна гозба от българската национална кухня. То е вкусно и много лесно за приготвяне.
Необходими продукти:
1 кг телешко месо
400-500 г гъби
3 стръка праз
10 дребни лукчета или 2 глави кромид лук
2 средно големи моркова
1 чушка
1-2 дафинови листа
1-2 зърна бахар по желание
Сол
Черен пипер
150 мл. червено вино
Олио
Люто чушле по желание
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета и го сложете в предварително намазнен глинен гювеч. Към него прибавете нарязаните на едро гъби, а ако не са много едри можете да ги сложите цели. Добавете десетина дребни лукчета и нарязания на кръгчета праз. Ако нямате дребни лукчета, нарежете на полумесци две глави кромид лук. Нарежете морковите на кръгчета и също ги сложете в гювеча. Добавете и нарязаната на ивици червена или зелена чушка. Добавете виното, дафиновия лист, солта и черния пипер. Разбъркайте добре продуктите. Налейте и една чаша вода. Ако искате по-наситен аромат, сложете и едно или две зърна бахар. Ако обичате по-пикантна храна, можете да добавите и 1 прясна или сушена люта чушка. Сложете капака на гювеча и го поставете в студена фурна, включена на 200 градуса.
Печете ястието в началото на 200 градуса, а след половин час намалете температурата на 160-170 градуса. След като измине един час, проверете дали има достатъчно течност, а ако е намаляла, добавете половин чаша гореща вода. Печете мимимум 2 часа. Накрая махнете капака на гювеча и печете още двайсетина минути. При сервирането можете да поръсите всяка порция с нарязан пресен магданоз.
Поднесете с хубава нашенска туршия и чаша червено вино.
Напиши коментар