Вит лучник с готови кори и праз
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
7-8 с.л. олио
1 връзка праз
1 ч.л. сол или на вкус
1/3 ч.л. млян черен пипер
1 ч. л. шарена сол или червен пипер
Щипка чубрица по желание
Начин на приготвяне:
Празът се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Прехвърля се в тиган със загрятото олио, поръсва се със солта и се задушава, докато омекне. Ако не постите, намалете олиото и добавете бучка краве масло за по-добър вкус. Към края на задушаването на праза се добавят подправките. Плънката се оставя настрани да поизстине.
Корите, ако са по-фини, се разделят по две, ако са по-дебели, по една кора за навиване е достатъчна. Плънката се разделя според броя на корите, които ще навиваме.
Задушеният праз за баницата се разпределя равномерно върху кората и след това тя се навива на руло от към по-широката и част. Първата кора се завива на охлюв и се прехвърля върху намаслена хартия в средата на тавата за печене. Със следващата кора се процедира по същия начин, като се навива в тавата около първата. Така до приключването на листите.
Накрая навитата баница се поръсва с малко мазнина и се пече в предварително загрята фурна до готовност за около 20 минути. За да е по-мек лучникът, след изваждане от фурната го завийте с кърпа за десетина минути.
Лучникът с праз може да се поднесе както топъл, така и студен.
Дедовия
13.05.2025 • 09:27 ч.Неграмотници, покледнете заглавието на публикацията. "Вит лучник". Илетерати.