Вит лучник с готови кори и праз

Вит лучник с готови кори и праз

Вит лучник с готови кори и праз

 

Необходими продукти:

 

1 пакет кори за баница

7-8 с.л. олио

 1 връзка праз

1 ч.л. сол или на вкус

1/3 ч.л. млян черен пипер

1 ч. л. шарена сол или червен пипер

Щипка чубрица по желание

 

Начин на приготвяне:

 

Празът се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Прехвърля се в тиган със загрятото олио, поръсва се със солта и се задушава, докато омекне. Ако не постите, намалете олиото и добавете бучка краве масло за по-добър вкус. Към края на задушаването на праза се добавят подправките. Плънката се оставя настрани да поизстине.

Корите, ако са по-фини, се разделят по две, ако са по-дебели, по една кора за навиване е достатъчна. Плънката се разделя според броя на корите, които ще навиваме.

Задушеният праз за баницата се разпределя равномерно върху кората и след това тя се навива на руло от към по-широката и част. Първата кора се завива на охлюв и се прехвърля върху намаслена хартия в средата на тавата за печене. Със следващата кора се процедира по същия начин, като се навива в тавата около първата. Така до приключването на листите.

Накрая навитата баница се поръсва с малко мазнина и се пече в предварително загрята фурна до готовност за около 20 минути. За да е по-мек лучникът, след изваждане от фурната го завийте с кърпа за десетина минути.

Лучникът с праз може да се поднесе както топъл, така и студен.

1 Коментара

Напиши коментар

Затвори
Дедовия
13.05.2025 • 09:27 ч.

Неграмотници, покледнете заглавието на публикацията. "Вит лучник". Илетерати.