Свинско със зеле и праз лук
Продукти:
600 г свинско месо
1 средно голяма кисела зелка
1 малка прясна зелка
1 стрък праз лук
2 люти пиперки /по желание/
1 ч. ч. олио/св.мас
1 ч. л. червен пипер
1 дафинов лист
черен пипер
Приготвяне:
Месото, нарязано на порционни парчета, се задушава в част от мазнината до полуготовност, като към края му се добавя и нарязаният праз.
След като се нареже, киселото зеле се изплаква добре със студена вода. Заедно с нарязаното прясно зеле се слага в тава и се задушава във фурна с останалата част от мазнината. Когато зелето намали обема си, се прибавя полузадушеното месо с праза, лютивите чушки, червеният пипер, черен пипер и дафинов лист. Месото се покрива със зелето и се пече, докато остане на мазнина.
Ястието може да се приготви и в гювеч, като тогава всички продукти се слагат едновременно.
Риба с ориз и кисело зеле
Продукти:
около 800 г риба по избор
1 кг кисело зеле
50 г ориз
няколко гъби по желание
100-150 мл олио
1 ч. л. червен пипер
1-2 дафинови листа
Приготвяне:
Зелето, нарязано на ситно, се задушава до омекване в мазнината, като от време на време се сипва по малко вода. Слага се и червеният пипер. След това се прибавя оризът и няколко нарязани гъби и се налива малко топла вода. Сместа се разбърква и се изсипва в тавичка, слага се дафиновият лист. Отгоре се нареждат почистените, измити и съвсем леко посолени риби. Ястието се пече в средно силна фурна.
Напиши коментар