На 8 юни започнаха Петровите пости. Те продължават до празника на св. апостоли Петър и Павел - 29 юни. Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затовапродължителността им е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.
Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба. Постът съвпада с началото на горещото време, така че е особено подходящо да се мине на по-леки храни. Освен това на пазара вече има изобилие от зеленчуци - пресни картофи, тиквички, бакла, домати и др., които могат да се комбинират във вкусни гозби.
Печени картофи-ветрило с чесън
Продукти:
4-5 големи пресни картофа
3-4 с. л. олио
4 скилидки чесън, ситно нарязан
1 морков
червен пипер по желание
1 с. л. галета
сол
черен пипер
пресен копър
Приготвяне:
Картофите се измиват добре без да се белят. Покриваме тава с хартия за печене /или намазваме с олио/ и в нея разполагаме картофите, които внимателно сме оформили като ветрило. Това правим с остър нож, оставяйки няколко милиметра между всеки разрез и нестигайки до “дъното” на картофа, за да останат филийките съединени. В купичка смесваме олиото с чесъна, черния пипер, галета, сол, може и червен пипер по желание. С четчица внимателно намазваме между всяка филийка картофите. Идеята е пак да си останат цели и да се пекат така. Между някои от разрезите слагаме тънко нарязани кръгчета морков. По желание може да сложим и тънки резени тиквичка. Слагаме тавата в предварително загрята на 220 градуса фурна и печем, докато се зачервят приятно и са изпечени и навътре (около 40 минути). Поръсваме със ситно нарязан копър. Подходящи за гарнитура към риба, както и като допълнение към свежа салата.
Напиши коментар