Сред най-емблематичните ястия по поречието на река Дунав е рибената чорба. Въпреки че приготвянето й на пръв поглед изглежда лесна задача, ценителите на добрия вкус знаят, че за постигането на отличен резултат всъщност се изисква голям майсторлък.
Сомът е след най-харесваните речни риби, защото месото му е вкусно и крехко. Той е подходящ за пържене, печене на скара или приготвяне на чорби.
Обичайно за бульона се ползват парчета с кости от няколко вида риба, като класическото ѝ приготвяне на брега на Дунав се извършва на огън в чугунен съд. Специфичната форма и материал на съда нагряват съдържанието равномерно, което допринася за извличането на наситен на вкус и плътен бульон. В бульона се добавят зеленчуци, като лук, моркови, чушки и домати. Използването на картофи като съставка се практикува често, но те не са част от традиционната дунавска рецепта. Месото на рибата трябва да е крехко и да не е раздробено на ситно. Най-вкусна е, когато е прясно приготвена. Според традициите, класическата дунавска чорба се прави без застройка. Според легендите край Дунава, рибарите използвали за готвене вода, която гребват направо от реката. В миналото замърсителите са били далеч по-малко, пък и при варенето водата се пречиства.
За да добавят естествена киселинност към бульона, на някои места слагат шепа зелени джанки. Те балансират богатия и наситен рибен бульон. Днес за подкиселяване се използва лимон. Най-характерната подправка за дунавската рибена чорба е девесилът, познат още като лющян. Рибената чорба се консумира вряла, често придружена с люта чушка.
Необходими продукти:
поне 2-3 вида речна риба
1 глава кромид лук
1 голям морков
2-3 картофа
Четвърт глава целина и 1 стрък
1 чушка
2 домата
Девесил
мащерка
1/2 к.ч. ориз (може и без него)
млян черен пипер
лимонов сок
олио
сол
Начин на приготвяне:
За да стане хубава дунавска чорба е необходимо да подберете няколко вида речни риби, най-добре дунавски. Може да ползвате глави от сом или толстолоб и да добавите месото на други риби.
Рибата се нарязва на едри парчета. Сварява се, обезкостява се и се оставя настрани.
Нарязват се на дребно лука, морковите и парчето от глава от целина. Слага се тенджерата с бульона отново да заври на котлона и се пускат в нея. Добавят се олио и сол на вкус и супата се оставя да поври 5-6 минути, след което се добавят нарязаните картофи и оризът. Когато картофите омекнат и оризът се свари, прибавяме настърганите домати. След малко връщаме сварената риба в тенджерата, а малко преди да отстраним чорбата от котлона, прибавяме наситнените листа целина, мащерка и девесил. Преди сервиране поръсваме с черен пипер и подкиселяваме с лимонов сок.
Напиши коментар