С топлото време в кухнята на всяко домакинство настъпват известни промени и една от тях е желанието за по-леки ястия. За това помагат сезонните продукти, като този месец особено актуални стават раните картофи. Пресните картофки се готвят предимно като постна гозба, но може да се комбинират и с леки меса. И най простата манджа с млади картофи става много вкусна, особено ако се добавят и малко зелени подправки - пресен чесън или лук, копър, магданоз.
Задушени картофи с копър и чесън
Продукти:
1 кг. пресни дребни картофи
3-4 стръка зелен чесън (или зелен лук)
пресен копър
сол
черен пипер
червен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Картофките се измиват много добре, но не се белят. Ако не са особено дребни, се нарязват на половинки, третинки, четвъртинки в зависимост от големината на картофа. Най-малките се ползват цели. Копърът и чесънът се нарязват на дребно.
В тенджера, която е добре да е с незалепващо покритие, се сипва олио. То трябва да е колкото да покрие добре дъното, но да не е толкова много като за пържене на картофи, защото цялото олио, което сложите в тенджерата, ще остане в ястието.
Тенджерата се слага на котлона и след като олиото се сгорещи, се изсипват картофките, добавя се сол и черен пипер и се слага капакът на тенджерата. На всеки две-три минути картофките се разбъркват като тенджерата се разклаща и раздрусва много енергично, но без да се отваря капакът й. Ако не успеете да разбъркате така, го направете по стандартния начин – с лъжица, но после бързо сложете капака отново, за да не се пържат, а да се задушават картофките.
Щом картофките се задушат, в тенджерата се добавят нарязаните зелен чесън, копър и малко червен пипер, всичко се разбърква и се оставя на колона за още две минути – отново под капак.
Напиши коментар