Ловеч: С първия студ и сняг паднаха и първите коледни прасета

Около закланото прасе се въртят главно мъже, казанът с топла вода дими, майстор-колачът умело върти нож и разфасова трупа

Ловеч: С първия студ и сняг паднаха и първите коледни прасета

С първия студ и сняг  в Ловешко започнаха да падат и първите коледни жертвоприношения. Не само в селата, а и в крайните квартали на областния град започна  най-чаканият ритуал – клане на прасето. Около закланото прасе се въртят главно мъже, казанът с топла вода дими, майстор-колачът умело върти нож и разфасова трупа. В старата варошлийска къща се пазят традициите и се предават на следващите поколения. Има и нововъleдения. Това прасе бе опърлено и разчленено върху поставка от европалет . Днес се ползват се газова горелка или бензинови лампи, а едно време пърленето ставаше върху трап.  

„Изпълнението на този празничен обряд започва още от сутринта около девет часа,когато касапите идват с работно облекло. Oомакинът подава въжето на един от тях, който влиза в кочината и здраво завързва единия от задните краuа на прасето“, описва подробно древния обичай Найден Ангелов в статия  в НГ още през 1998 г, бр.130.

И днес е видно, че при клането на прасе няма случайни жестове – всичко трябва да се направи по точно определен начин и с табиет. Важен момент е бързото и безболезнено умъртвяване на животното, за да не стават циркове. Днес малцина отглеждат прасета в двора си – това не е рентабилно. По-изгодно е да си купиш готово прасе – цената на живо тегло е около 3 – 4 лв/кг. Ако е 150 кг – излиза около 500 лв.  

По обработката на месото има също тънкости- трупът се пърли и обработва с висока температура за да се унищожат бактериите. При разфасоването постоянно се полива с вода,  натрива се със сол, за да не се развалят. В Северна България кожата на животното и особено ушите са сред първите деликатеси – посоляват се и са мезе на греяната ракия.

По традицията  мероприятието завършва с трапеза.

Снимка Николай Стоянов

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори