Месни и безмесни мусаки

Месни и безмесни мусаки

Гръцка мусака със сос бешамел

 

Продукти:

5-6 картофа

2 патладжана

300 г телешка кайма

2 домата

 1 глава лук

1 червена чушка

2 с.л. доматено пюре

зехтин /или олио/

200 г кашкавал

1/2 ч.л. риган

2 с. л. брашно

50 г масло

2 ч. ч. прясно мляко

2 яйца

 

Приготвяне:

 

Картофите се обелват и се режат на тънки резени. Запържват се в зехтина. Посоляват се. Отцеждат се от мазнината и се редят в дълбока тава.

Лукът се реже на ситно и се пържи до златисто. Добавя се нарязаната на ситно чушка. Добавят се нарязаните на ситно домати и каймата и всичко се пържи 5 минути, като месото се мачка с вилица.

Слага се риган и сол. Добавя се доматеното пюре и се задушава 20 минути на среден огън. Сместа се слага върху картофите.

Патладжаните се режат на резени. Солят се и се отцеждат за 15 минути от горчивия сок. Измиват се и се запържват от двете страни до златисто.

Приготвя се сос бешамел, като 2 супени лъжици брашно се запържват в 50 грама масло. Добавя се прясното мляко и сосът се вари на бавен огън при непрекъснато бъркане.

Сваля се от котлона и се добавят 2 разбити яйца. С този сос се поливат патладжаните и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Пече се 1 час на 180 градуса.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори