Гръцка мусака със сос бешамел
Продукти:
5-6 картофа
2 патладжана
300 г телешка кайма
2 домата
1 глава лук
1 червена чушка
2 с.л. доматено пюре
зехтин /или олио/
200 г кашкавал
1/2 ч.л. риган
2 с. л. брашно
50 г масло
2 ч. ч. прясно мляко
2 яйца
Приготвяне:
Картофите се обелват и се режат на тънки резени. Запържват се в зехтина. Посоляват се. Отцеждат се от мазнината и се редят в дълбока тава.
Лукът се реже на ситно и се пържи до златисто. Добавя се нарязаната на ситно чушка. Добавят се нарязаните на ситно домати и каймата и всичко се пържи 5 минути, като месото се мачка с вилица.
Слага се риган и сол. Добавя се доматеното пюре и се задушава 20 минути на среден огън. Сместа се слага върху картофите.
Патладжаните се режат на резени. Солят се и се отцеждат за 15 минути от горчивия сок. Измиват се и се запържват от двете страни до златисто.
Приготвя се сос бешамел, като 2 супени лъжици брашно се запържват в 50 грама масло. Добавя се прясното мляко и сосът се вари на бавен огън при непрекъснато бъркане.
Сваля се от котлона и се добавят 2 разбити яйца. С този сос се поливат патладжаните и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Пече се 1 час на 180 градуса.
Напиши коментар