Спанак или лапад с яйца на очи
Продукти:
1/2 кг лапад
3-4 с.л. олио
1 връзка зелен лук
1 връзка зелен чесън
1 с.л. червен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
яйца – по 1 на порция
Приготвяне:
В гореща подсолена вода се попарва предварително изчистеният и измит лапад, след което се изцежда и нарязва на ситно. В съд със сгорещено олио се слагат ситно нарязаните лук, чесън и лапад. Прибавят се червеният пипер, чубрицата, солта и 1 ч.ч. прясно мляко /може и вода/. Сместа се разстила в намазнена с олио тава и се изравнява. С помощта на лъжица се правят гнезда според броя на порциите и във всяко се чуква по 1 яйце. Яйцата се поръсват със сол и черен пипер. Запичат се в предварително загрята фурна.
Каша от коприва с орехови ядки и варени яйца
Продукти:
800 г коприва
70 г краве масло
40 г брашно
60 г орехови ядки
2 варени яйца
сол
Приготвяне:
Почистената и измита коприва се пуска в подсолена вряща вода да поври малко, след това се дръпва от котлона и се разбива с ножчето на миксера на пюре. Прибавят се брашното, размито със студена вода, и счуканите орехи и отново се връща на котлона. След като поври 10-15 минути, кашата се изсипва в подходящ съд, поръсва се с нарязаните на ситно сварени яйца и се поднася. Може по желание да сложите и парченце сирене.
Напиши коментар