Салата Цезар, пълнени зеленчуци на фурна и пияни дюли от Емилия и Тони

Скална катерачка и гребкиня споделят свои любими рецепти с читателите на новия Кулинар. Емилия Петкова и Антония Найденова, които работят в европейския информационен център „Европа директно”, избраха да направят салата „Цезар” във варианта й с пилешко месо, пълнени зеленчуци със сирене на фурна и за десерт пияни дюли с аргумента, че кулинарните им предложения са ефектни, бързи и здравословни.

Емилия Петкова, която е управител на „Европа директно” и колежката й Антония са спортни натури. И двете са пристрастени към туризма и алпинизма и отделят време за спортуване. Еми е гребкиня и е участник в националната регата Янтра-Дунав, а Тони е  в алпийския клуб по скално катерене към туристическо дружество „Приста” и с успех преодолява скалните маршрути при Басарбово. По дух си е планинарка, тъй като е расла в балканското градче Трявна, а по катеренето се запалва в Русе от приятели, с които ходи по време на скални акции. Бързо взема решение, че ще става катерачка, оборудва се с необходимата екипировка и техника и започва да покорява скалите. Тони признава, че е стигнала до 7 категория трудност на катерене при максимална 12-а категория. С готвенето й се налага да се захване отрано, тъй като вкъщи са четири деца и тя е старшата по възраст. У дома се готви като за казарма и аз съм първият помощник в приготвянето на храната, казва катерачката.

Емилия пък се гордее с разградската си баба, която е страхотна кулинарка, жена със златни ръце, прочула се с „легендарната” си торта Добуш на три етажа и със сладкото си от рози, изтъква шефката на „Европа директно”. Въпросната зъболекарка д-р Минка Узунова е човекът, въвел Емилия в кулинарството. Другият й учител е съпругът й, който е бил хлебар. Той меси, той прави палачинки и баници, той е и майстор на барбекюто, казва Емилия. Но това е когато са навън. Вкъщи обаче тя е номер едно в кухнята. В менюто набляга на зеленчуците и месото, дори си признава, че често „тормози” мъжа си с гозби от зелен боб, тъй като е много полезен, според нея. Отказали са се от изкусителните десерти. Преди време постоянно правех сладкиши, но след като качихме и двамата по седем килограма, решихме да спрем, признава Емилия. Десертът „Пияни дюли” е избрала за случая, тъй като е „лек и подходящ за балансиране на едно тежко меню”, уточнява нашата кулинарка. Пълнените зеленчуци на фурна пък са здравословно ядене, подходящо за „изненадващи гости”. Става бързо, ефектно е, като се подберат зелени, червени и жълти зеленчуци, а освен това ястието е едновременно предястие, гарнитура и основно блюдо, в зависимост от избора на домакинята.

Емилия и Тони следват линията на здравословното хранене и в пряката си работа в инфоцентъра. Тази пролет екипът на „Европа директно” осъществи  кампанията „Избери здравето” с участието на деца от училище „Иван Вазов”. След като на място им разясняват ползата от зеленчуците, плодовете и млякото, двете им спретват Празник на готвенето, на който малчуганите се изявяват като майстори на вкусни сандвичи. Работата със същите ученици продължава и сега, като акцентът на занятията е върху спорта, уточнява Емилия. А той е силата на Емилия и Тони, които не само работят по проекти, катерят и гребат в свободното си време, но и се доказват като майстори на ефектни ястия, чиито рецепти пожелаха да споделят с читателите.    

Салата „Цезар” с пилешко месо

Продукти:

1 маруля или салата „Айсберг”, 200 г бяло пилешко месо, 100 г крутони, 50 г кашкавал, 50 г пармезан

За дресинга:

1 жълтък, 1/2 ч.ч. майонеза, 1 скилидка чесън, 2 с. л. сос „Уорчестър”, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. настърган пармезан, сок от половин лимон

Приготвяне:

Салатата се нарязва или накъсва с ръце в подходяща купа. Към нея се прибавя нарязаното пилешко месо, предварително  запечено в грил-тиган. Прибавят се и крутоните. С приготвения дресинг от суров жълтък, майонеза, зехтин и лимонов сок, пасирани в блендер, се полива салатата и се поръсва с настъргания пармезан. Вместо сос „Уорчестър” може да се използват 7-8 рибки аншуа.  

Пълнени зеленчуци със сирене на фурна

Продукти:

2 тиквички, 6-7 камби, 3 големи домата, 350 г сирене, 3 яйца, 100 г пилешко роле, копър, чер пипер

Приготвяне:

Почистваме камбите, като отстраняваме семенцата, а тиквичките нарязваме на пънчета. Издълбаваме камбите и тиквичките и леко ги заваряваме, за да омекнат. Приготвяме плънката от сиренето, яйцата и пилешкото и пълним всички зеленчуци. Печем във фурна близо 15 минути. Можем да настържем и кашкавал отгоре. А може да приготвим и сос от кисело мляко, копър и чесън към печените зеленчуци.

Пияни дюли

Продукти:

4-5 средноголеми дюли, 10-ина сини сливи /може да се заменят със сушени кайсии или стафиди/, 1 шепа нарязани орехови ядки, 10-12 с.л. захар, 1-2 с.л. ром, коняк или порто

Приготвяне:

Срязваме дюлите на две половинки и изчистваме семенниците. Слагаме ги в съд с вода, която почти ги покрива и варим 10-ина минути, за да омекнат. Приготвяме плънката, като нарязваме на дребни кубчета сливите и другите плодове. Прибавяме към тях част от водата, в която са се варили дюлите, както и 2 лъжици от захарта и алкохола. С плънката пълним дюлите, като преди това слагаме върху всяка по лъжичка захар. Печем пияните дюли 5 минути във фурна до порозовяване, а не до изпичане. Готовите дюли заливаме с останалия от варенето сироп.  

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори