Шарени яйца и агнешко на трапезата за Великден
В неделя, на 12 април, празнуваме Възкресение Христово! Неслучайно ние, българите, сме му дали и друго име – Великден. Защото това е големият ден, който свързваме с обновление, светлина, победа над смъртта, изкупление на греха. Домовете ни светват след мрачната зима. След като чистотата и светлината са влезли вкъщи, слагаме празничната великденска украса – много цветя, покривки и перденца със зайчета, шарени яйца и пиленца, и всичко е предимно в червено.
В съботния ден преди Великден, който винаги е в неделя, не се прави нищо, но традицията разрешава тези, които не са успели да боядисат яйцата в четвъртък и да омесят козунаците в петък да го направят днес.
Посрещането на Великден започва още на Велика събота в 23 часа вечерта. Тогава църквата свиква миряните, които празнично облечени изпълват храмовете. Всички си вземат огън от свещеника и се поздравяват с думите “Христос воскресе – воистина воскресе”. После с огъня, взет от храма, се прибират по домовете си. С този огън те внасят вкъщи светлина.
Най-нетърпеливите веднага пристъпват към изпълнението на дългоочакваните обичаи – черпенето с козунак и вино и, разбира се, чукането с яйца. Всеки иска неговото яйце да излезе борец. Защото ако стане, ще е много здрав през годината. С този ритуал се слага край на дългите великденски пости и се отговява.
Празничната великденска трапеза има някои традиционни особености. Тя е украсена с венци от зеленина, сред които весело искрят шарени яйца, пиленца и зайчета. Има задължително и козунак. И освен това баница, пита, мекици, ястия с пилешко месо, колбаси и зелени салати. В много домове по традиция приготвят агнешко месо.
Чорба от агнешки дреболии
Продукти:
агнешки дреболии 0.500 кг, растително масло 50 мл (5 супени лъжици), лук 100 г (1-2 глави), яйце 1 бр., червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз, джоджен и сол на вкус.
Приготвяне:
Агнешките вътрешности се измиват добре под течаща вода, попарват се с вряла вода и се нарязват на дребно. Заливат се с 5-6 чаени чаши гореща вода и се варят на тих огън. В мазнината се задушава дребно нарязаният лук, поръсва се с червения пипер и се прибавя към врящите дреболии. Чорбата се посолява и се доварява. Застройва се с разбитото яйце/или само жълтък/. По желание може да се направи по- плътна застройка с жълтък, 3-4 с. л. кисело мляко и 1 с. л. брашно, които се размиват със студена вода и се добавят в супата и се оставя да поври още малко.Поръсва се с дребно нарязани джоджен и магданоз и се поднася.
Бавно агнешко със зелени треви в гювеч
Продукти:
1 агнешка плешка около 2 кг.
1 ч. чаша ориз
връзка лапад
връзка девесил
връзка босилек
връзка джоджен
2-3 връзки пресен лук
Приготвяне:
В голям гювеч, намазан с олио, се изсипват нарязаните зелении, разбъркани заедно с ориза и малко сол. Върху зелената смес, която заема около две трети от съда, се поставя предварително овкусената с червен пипер, черен пипер и агнешка плешка, намазана обилно с масло. Наливате съвсем малко вода - не повече от 1 ч. ч., защото сокът от зелениите и парата ще си свършат работата.
Гювечът се запечатва плътно с два пласта кухненско фолио. Пъха с в студена фурна, която след това се загрява до 220 градуса. Пече се 15 минути и след това температурата се сваля на 180 гр. Пече се на 180 градуса около половин час. След това температурата се сваля на 130 градуса за 3 часа. Фурната се изключва и се оставя вътре до пристигане на гостите.
Подходящата гарнитура е класическа пролетна салата от марули, зелен лук и краставици, подправена по вкус с лимонов сок, оцет, зехтин и сол.
Агнешко печено със зелен лук и джоджен
Продукти:
2 кг агнешко месо
1 голяма връзка джоджен
5 - 6 стръка девесил
сол
черен пипер
червен пипер
1 глава чесън
лук - 2 - 3 връзки зелен
200 мл олио
Приготвяне:
Агнешкото месо нарежете на порции и подредете в тава върху накълцания зелен лук. Обилно поръсете със сол, черен и червен пипер и разпръснете скилидки чесън. Полейте с мазнина, разпределете стръкчетата джоджен и девесил, отново полейте с мазнина, 1-2 ч.ч. топла вода и сложете фолио. Пъхнете всичко да се пече в умерено загряна фурна за 2 часа, отворете и по преценка допечете още до пълна готовност.
Пълнени варени яйца
ПРОДУКТИ:
8 сварени яйца
1-2 стръка зелен лук
пресенмагданоз/или копър/
1 с.л. извара/или сирене/
1 с. л. лека майонеза
1 ч.л. горчица
сол
черен пипер
За заливката:
кисело мляко
счукан чесън
копър
Приготвяне:
Варените яйца се обелват, разрязват се на половинки. Зеленият лук се нарязва на много ситно. Изваждат се жълтъците от сварените яйца и се смесват с останалите продукти.
С получената смессе пълнят половинките с връх. Със същата смес може да напълните и половинки авокадо. Отгоре или отстрани по желание украсявате с маслинки.
Приготвя се млечната заливка с киселото мляко, счукания чесън и копър. Подреждат се пълнените яйца в чиния и непосредствено преди сервирането се заливат с млечния сос.
Напиши коментар