Сочни румънски кюфтета

Вижте тайната съставка на румънските кюфтета

кюфтета

Вариантите на кюфтета са десетки, а може би дори стотици. Те присъстват в кухните на всички европейски народи и са особено популярни на Балканите. Приготвят се от смляно месо, което може да е само свинско или телешко, смес, агнешко, пилешко или риба. Някои майстори готвачи казват, че най-сочните кюфтета се правят само от свинско месо. Такива са и румънските кюфтенца, които ви предлагаме да пробвате днес. Те са много ароматни заради комбинацията от подправки, която се използва.

 

 

Необходими продукти:

600 г свинска кайма

2 средни яйца

2 филийки сух бял хляб (около 100 г), накиснати в мляко

2 скилидки чесън

1 малка глава лук

сол

1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер

1 супена лъжица ситно нарязан пресен копър

1 супена лъжица ситно нарязан пресен магданоз

1 чаена лъжичка сушена мащерка

брашно за овалване на кюфтетата

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Сложете филийките хляб в дълбок съд и ги заливаме с мляко. Оставете ги да омекнат за около 5 минути.

Докато хлябът омекне, сложете каймата в купа, добавете яйцата, пресованите скилидки чесън и лукът, настърган на ренде. Сложете копъра, магданоза, сухата мащерка, черен пипер и сол, ако е необходимо.

Добавяме и филийките хляб, изцедени много добре, и месим месото, докато се получи хомогенна смес.

Покриваме купата с фолио и я поставяме в хладилника за 30 минути. След като си почине, с мокри ръце се оформят малки кюфтенца, колкото орех. Оваляйте ги в брашно и ги наредете върху дървена дъска.

Загрейте олиото в тиган с незалепващо покритие. Отстранете излишното брашно от кюфтетата, сплескайте ги малко (при пърженето кюфтетата ще бухнат).

Пържете свинските кюфтенца на умерен огън за около 6 минути, по 3 минути от всяка страна. След като се запържат ги изваждаме в чиния, застлана с попиваща хартия.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори