Султан кебап

Султан кебап

Продукти:

 

6-8 кори за баница 

500 г пилешко месо

2-3 глави лук

1 патладжан

1 ч.ч. грах (от консерва или предварително бланширан)

1-2 с.л. доматено пюре

5 с.л. олио

сол, черен и червен пипер, мащерка

 

За соса бешамел: 

2 с.л. масло

2 с.л. брашно

300 мл прясно мляко

сол, пипер

 

За поръсване:

100 г настърган кашкавал

 

Приготвяне:

 

 Нарежете патладжана на кубчета, посолете го и оставете за известно време, докато му изтече горчивата вода.  Запържете патладжана в малко олио. Когато стане златист, извадете върху кухненска хартия и оставете настрана. 

 В същия тиган сложете нарязаното на хапки пилешко месо (най-добре от обезкостени бутчета) и нарязания лук. Запържете и тях. После добавете доматеното пюре и подправките, разбъркайте добре. Върнете патладжана в тигана, добавете и граха. Сложете капак и оставете за няколко минути. Разбъркайте финално и свалете от котлона. Оставете за кратко да изстине, преди да започнете да пълните джобчетата. 

 За да оформите кебапа, ви трябва купичка или друг съд с подходяща форма. Сложете една или две кори в купичката, като краищата излизат извън купичката. Напълнете с плънката и завийте джобчето, така че плънката да не се вижда. 

 Всяко джобче обръщайте в ръката си и подреждайте в тавичка, която предварително сте намазнили отвсякъде с олио или масло. 

 За соса бешамел разтопете маслото, сложете брашното, бъркайте, докато се получи гъста каша. Разредете я със студеното прясно мляко и бъркайте, докато сосът стане хомогенен. Овкусете със сол и пипер. С този сос намажете всяко джобче с лъжица, така че сосът да го облее отвсякъде. Сложете във фурната на 190 градуса С. Печете около 30-40 минути.

 После извадете и поръсете с настъргания кашкавал. Върнете във фурната за още 10-ина минутки. 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори