В делничните дни не винаги е възможно да отделите достатъчно дълго време, за да приготви обилен обяд или вечеря. Освен това в топлите дни продължителното въртене около печката не е любимо занимание за много от домакините. Затова понякога ви се иска да си направите нещо бързо и леко за консумация и крем супите са точно такива. Те не изискват точен набор от продукти, а можете да използвате това, с което разполагате в момента.
В края на лятото и началото на есента са особено актуални зеленчуковите крем супи, тъй като има изобилие от чушки, домати, тиквички, зелени подправки и други подходящи продукти. Често се ползват картофи за придаване на плътност на супата, а понякога за сгъстяване се слага брашно. Основно продуктите, които се слагат в супата, са сурови. Но тук ще ви издадем нашата малка тайна: Зеленчуковата ви супа ще стане по-вкусна, ако предварително изпечете зеленчуците, защото така те придобиват по наситен вкус и аромат. Ще се убедите в това, ако си приготвите Крем супа от печени червени чушки, която ще ви накара да почувствате истинския чар на есента.
Можете да съчетавате зеленчуците по ваш вкус, а изборът на подправки е огромен: лук, чесън, магданоз, копър, босилек, мащерка, черен и червен пипер и т н. Можете например да си приготвите си богата зеленчукова крем супа, като комбинирате тиквички, картофи, моркови, към които да добавите пюре от доматено пюре и чушки.
В рецептите за крем супи обикновено присъстват и млечни продукти като готварска или заквасена сметана, прясно или кисело мляко, краве масло и сирена.
За подсилване на вкуса и аромата можете да използвате бульони – зеленчуков, гъбен или дори пилешки, ако не сте вегетарианци. Накрая крем супата се гарнира с хрупкави крутони или заквасена сметана.
Ето ви нашето специално предложение за приготвяне на
Богата зеленчукова крем супа
Продукти:
3-4 картофа
1 тиквичка
3 моркова
400 мл. зеленчуков бульон
2-3 листенца пресен босилек
сол
черен пипер на вкус
За пюрето от чушки:
1-2 печени червени чушки
50 г доматено пюре
прясна мащерка или магданоз
1-2 ч. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Супата и пюрето се приготвят отделно.
Зеленчуците за супата се нарязват на едри парчета. Разтваря се 1 кубче зеленчуков бульон в гореща вода. Зеленчуците се заливат с бульона, добавя се босилекът и се слагат на среден огън да заврат. Варят се двайсетина минути или докато омекнат. Сварените зеленчуци заедно с бульона се пасират в блендер или пасатор. Посоляват се със сол и черен пипер на вкус.
За пюрето от чушки в блендера се смесват нарязаните печени чушки, доматеното пюре, мащерката и зехтина. Пюрират се и накрая се посоляват на вкус.
Крем супата се разлива в купички, гарнира с пюрето от чушки и прясна мащерка или магданоз.
в Сити Кулинар
Напиши коментар