За празничното меню - Плетено солено руло с плънка

За празничното меню - Плетено солено руло с плънка

Продукти:

За тестото:

400-450 г брашно

150 мл топла вода

7 г суха мая

1/2  ч.л. сол

1 ч.л. захар

2 с.л. зехтин (олио)

1 яйце

 

За плънката:

колбас

кашкавал

маслини

лютеница

 

Приготвяне:

Разтваряме маята със захарта и 2 с. л. брашно. Оставяме настрани докато шупне. Към брашното добавяме солта, зехтина,белтъка на яйцето (жълтъкътостава за намазване) и захванатата мая. Омесваме докато стане гладко тесто и го оставяме да втасва докато удвои обема си.

Разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 0.5 см и прорязвамедиагонални линии от двете страни, които ще образуват плетката.

 Подреждаме плънката в центъра, подвиваме двата края, за да не изтича пълнежътпри печенето и започваме да кръстосваме ивиците. Дори и да са мъничко по-дълги, това не е проблем. Те ще се наместят при печенето. Ако са много дълги, изрежете излишното, за да не се натрупва много тесто.

Готовото руло прехвърляме в тава, постлана с хартия за печене и оставяме 40-45 минути да втаса тестото. Намазваме с жълтък, към който добавяме 1 ч.л. кисело мляко и поръсваме със сусам.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути. Около 15-ата минута горната част хваща хубав златист цвят и слагаме фолио отгоре, за да не прегори.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори