Думата „кекс“ навлиза в нашия език от немски и означава „бисквита“. Немската дума, която става популярна в началото на ХХ век, идва от английското „кейк“, което означава и „торта“. Двете думи у нас се използват като синоними. Независимо от това как го наричате, кексът е сладкиш от брашно, масло, яйца, захар и подправки, изпечен във фурна.
В старите готварски книги рецептите за кексове са много разнообразни. Тестото може да е с мая или с друг набухвател, а кексът може да е само с основните продукти или да е с повече масло, ядки, стафиди и др. съставки. Отгоре може да е поръсен само с пудра захар или пък да бъде с шоколадова глазура.
Кекс с шоколадов крем
Необходими продукти:
За кексовото тесто:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. прясно мляко
2,5 ч. ч. брашно
1 бр. бакпулвер
Портокалови корички по желание
За крема:
1 пакетче пудинг шоколад
500 мл. прясно мляко или колкото е посочено на опаковката
3 с. л. захар или на вкус
Начин на приготвяне:
Кексът се приготвя с крем от готово пакетче пудинг, купено от магазина. По ефектно е, ако пудингът е шоколад, но можете да изберете и друг, например ванилия.
Първо пригответе крема. Използвайте рецептата, която е посочена на пакетчето пудинг. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Свалете от котлона и оставете да се охлади. Ако на пакетчето с пудинга, количеството на млякото и захарта са различни от посочените в тази рецепта, използвайте нея.
Идва ред на кексовата смес. Пресейте брашното с бакпулвера. Разбийте яйцата със захарта. Добавете млякото, олиото и накрая пресятото брашно. По желание можете да добавите в сместа портокалови корички, нарязани на съвсем дребно.
Изсипете 1/2 от сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Върху нея внимателно изсипете приготвения крем, който трябва да е охладен. Покрийте с останалата част от сместа.
Печете на 170-180 градуса около 40-45 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади. Внимателно обърнете върху подходяща чиния.
Вместо с крем, можете да приготвите кекса с конфитюр по избор.
Напиши коментар