Българските традиции повеляват на Димитровден да се наемат новите работници, като заедно с тях стопаните извършват оброк в негова чест. За курбан се избира най-тлъстият овен, върху чиито рога се набождат големи варакосани (позлатени) ябълки. След това всеки прави поклон пред така украсената жертва и чорбаджиите церемониално даряват слугите си.
От този ден нататък може да завали и първият сняг, тъй като светецът приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев.
В съботата преди празника, се прави Димитровска задушница, на която се раздават питки и жито за помен.
На трапезата на Димитровден присъстват курбан от овче месо, пиле яхния, гювеч, пита с ябълки, печени ябълки, варена царевица и тиква.На много места има сборове и се готви курбан в големи казани.
Имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Димка, Дима, Димчо, Димитричка, Драган,Димана, Митко, Митка, Мита, Митрана.
Овнешки курбан по манастирски
Продукти:
около 1600 г овнешко месо с кости
300 г картофи
1 глава лук
1-2 моркова
5-6 пиперки
200 г домати
100 г ориз
30-40 г краве масло
дафинов лист
червен пипер
2 стръка целина
оцет
сол
пресен магданоз
Приготвяне:
Месото от гърдите се нарязва на порции, залива се със студена вода и се вари, като периодично пяната от повърхността се обира. По желание, за да не мирише много на овче, може след завирането да изхвърлите първата вода. Посолявате на вкус, пускате десетина зърна черен пипер и дафинов лист. По време на варенето добавяте нарязания на едро лук и морковите. Когато месото омекне, го вадите и прецеждате бульона. Връщате обратно в тенджерата и като заври отново последователно се прибавят пиперките и картофите, нарязани на едро, след това доматите и оризът. Слагате и нарязаната целина - дръжките и листата. Запържвате маслото с червения пипер и изсипвате в тенджерата при напълно сварени месо и зеленчуци. Опитвате и досолявате при нужда. Накрая поръсвате с пресен магданоз. При сервиране се прибавя и оцет на вкус.
Ябълки в бутер тесто за Димитровден
Продукти:
1 прясно бутер тесто
ябълки
канела
кафява захар
сушени плодове
1 жълтък
Приготвяне:
Обелете ябълките и отрежете капачета, след което издълбайте семенниците. В купа смесете канелата с кафявата захар и потопете ябълките хубаво от всички страни, включително и вътре.
Напълнете ги със сушени плодове.
Поставете капачетата. Нарежете бутер тестото на ленти и увийте добре около всяка ябълка. Отгоре поставете дръжката на ябълката и листа, изрязани от бутер тесто. Намажете с разбит жълтък.
Подредете ги в тава, върху хартия за печене. Покрийте ги с алуминиево фолио или хартия за печене, но без да докосват ябълките. И приберете в хладилник за половин час.
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете тавата с покритите ябълки на по-ниска решетка.
След 20 минути отстранете хартията /фолиото/ и печете още 20 минути, до зачервяване.
Напиши коментар