Турските десерти също разнасят славата на местната кулинарна традиция в целия свят. Те са много сладки и ароматни, а историята на повечето от тях започва преди много векове в двореца на султана. Освен с разнообразните локуми, турците се славят като майстори на сиропираните сладкиши - баклава, кадаиф, реване и мн. др. Сред най-популярните турски десерти е и кюнефето, което представлява сиропиран сладкиш от кадаиф и млечен продукт, който наподобява обезсолен кашкавал, меко сирене или извара. Този изключително вкусен десерт е част от кулинарните традиции на много други страни като Сирия, Палестина, Йордания, Египет, но е на почит и на Балканите. В Турция млечният продукт се поставя между два пласта кадаиф, докато в други страни обикновено се овалва кадаифа в млечния продукт. Понякога към кюнефето се добавят ядки – обикновено орехи или шам фъстък. Десертът се приготвя и у нас по оригиналната рецепта, като сме запазили неговото турско име кюнефе.
Кюнефе
Необходими продукти:
600 г фин кадаиф
1 пак. краве масло
400 гр. меко и прясно сирене – може да ползвате моцарела
Орехи или шам фъстък на вкус
за сиропа:
800 мл. вода
800 г захар
няколко капки прясно изцеден лимонов сок
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме захарния сироп като смесваме водата и захарта в тенджерка, която се слага на котлона. Разбърква се до получаване на сироп, който се сваля от огъня, когато заври. Добавя се лимонов сок и се оставя да изстине, защото се използва студен.
В тавичка на дъното се поставя маслото, а върху него се разстила половината кадаиф и се запича, докато придобие кафеникав цвят. Пече се на около 150 градуса. Разстила се сиренето и се покрива с останалата част от кадаифа. Десертът се обръща, за да се приготви само добавеният кадаиф, без да продължава топлинната обработка на вече готовия. Когато и този втори слой кадаиф е готов, десертът още горещ, се залива със захарния сироп, който трябва да е студен. Кюнефето се поднася горещо, за да се разтича сиренето и да се точи „на конци“. Това означава, че вашето кюнефе е станало перфектно.
Жана
20.06.2025 • 12:23 ч.Рецептата не е точна. Няма да се получи по този начин този уникален сладкиш.