Едно от любимите ни ястия по това време на годината е имамбаялдъ. Рецептата е ясна и позната - едва ли има някой, който не е опитвал пълнените патладжани с домати, чесън, лук и много зехтин. Но името на ястието определено представлява интерес.
Уж име на манджа, а цяла история.
Имамбаялдъ всъщност означава "Имамът припадна".
Има две различни, но сходни легенди за произхода му.
Според първата местният имам се оженил и когато съпругата му е приготвила това ястие, той е припаднал от удоволствие.
Втората е в разширен вариант.
Отново имаме имам, който се оженил. В тази легенда обаче той не знаел, че жена му е страхотна готвачка. Като зестра тя донесла 12 бурканчета с най-добрия зехтин. Когато му приготвила това ястие, той бил във възторг и искал още. През следващите единадесет дни тя му приготвяла същото ястие. На тринадесетия ден той не бил посрещнат от любимата си с патладжани. Причината – зехтинът свършил, нямало ястие с патладжани и... имамът припаднал.
Произходът на имам баялдъ, както обикновено се случва с традиционните рецепти, не е напълно изяснен. Смята се обаче, че е ястието е измислено някъде през XVII век.
Може да се сервира топло, но по-често се предлага студено, като мезе.
Напиши коментар