На Трифоновден стопанките ставали рано, омесвали прясна пита, пълнели кокошка с ориз и я изпичали. По традиция те правели още тутманик, препечен суджук и пържени яйца, наливали бъклица с вино и всичко приготвено слагали в нова шарена торба. Така стъкмени мъжете тръгвали за лозята. Според обичая всеки стопанин отрязвал от своето лозе по няколко пръчки и поливал отрязаното място с вино. Свежите пръчки свивал на венче, с което украсявал калпака си. Събрани на лозовите масиви, мъжете си избирали и „цар“. Окичвали го с венец и гердани от здравец, чимшир и млади лозови филизи. А после си правели шумно угощение, опитвайки от виното един на друг. Добре пийнали и похапнали, те тръгвали към селото, като качвали „царя“ на „колесница“ и се редували да го теглят. В селото минавали от двор на двор, ръсели с босилкова китка и благославяли, а домакините изнасяли котли, пълни с вино, черпели и поливали главата на „царя“. След като обиколели всички домове, мъжете се събирали в „царската“ къща или на мегдана и продължавали празника до първи петли.
Жива е традицията и днес на 14 февруари да се празнува Трифон Зарезан, въпреки че по нов стил датата е преместена на 1 февруари. Освен тутманик или питка и пълнена кокошка, на празника можете да предложите на гостите печени ядки от орехи, лешници, фъстъци или сушени плодове. Ядките могат да бъдат и захаросани, а сушените плодове пък се предлагат поръсени с пудра захар и ром.
Пълнено пилес ориз
Продукти:
1 голямо пиле
5-6 с.л. соев сос
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 тиквичка
1 домат
1 пиперка
1 глава лук
1-2 с.л. олио
1 скилидка чесън
1 ч.л. сол
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. риган
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. масло
1/2 ч.ч. бира
Приготвяне:
Почистваме пилето и го мариноваме със соевия сос за половин-един час.
През това време правим плънката, нарязваме тиквичката, моркова и пипера на ивици, а лука на ситно, чесъна смачкваме с преса.
Слагаме в тиган или в малка тенджера 1-2 с. л. олио и запържваме зеленчуците, след това запържваме и измития ориз и добавяме чаша и половина топла вода, оставяме тя да изври, като бъркаме често, и накрая добавяме солта.
Смесваме всички подправки (черен и червен пипер, риган, мащерка, чубрица) и намазваме пилето отвън и отвътре. Напълваме пилето с ориза със зеленчуци и го зашиваме с игла и конец. Слагаме пилето в йенски съд с капак или в голям гювеч. Разпределяме по пилето маслото, като го нарязваме на кубчета, и сипваме бирата, слагаме капак и слагаме във фурната за 1 час и 30 минути на 160 градуса.
След час и половина слагаме и останалия ориз около пилето и връщаме във фурната за 30 мин.
Вит тутманик
Продукти:
около 650 г брашно
125 мл топла вода
125 мл топло прясно мляко
1 пак суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
1 с.л. олио
100 г масло
около 200-250 г сирене
шарена сол
Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се "кладенче", в което се изсипват водата, млякото, маята, захарта, солта, яйцата, олиото и 50 г от маслото /разтопено/. Омесва се меко тесто и се оставя да втаса. Когато тестото удвои обема си, се разделя на 5-6 топки. Останалото масло също се разтопява. С него се намасляват обилно ръцете и едната топка се разтегля на тънка кора. Другият вариант е да се разточи и да се намаже с разтопеното масло. Готовата кора се наръсва обилно със сирене и се овкусява с шарена сол. Разтегля се втората кора, поставя се върху първата, поръсва се със сирене и т.н. Всичко се завива на руло, което се усуква и се навива в намаслена тавичка. Отгоре тутманикът се намазва с масло и се поръсва с шарена сол. Оставя се да втаса отново и се изпича във фурната на 175-180 градуса.
Напиши коментар