Продукти:
1 тиква около 1,8- 2 кг
100 г кус-кус
100 г стафиди
8 ореха
2-3 с. л. мед
3 с. л. краве масло
1/2 ч. л. канела
Приготвяне:
Измийте тиквата. Отрежете от страната на дръжката например около 1/4 от нея.
Срязаната горна част обелете и нарежете на дребни кубчета. От останалата долна /по-голяма/ част почистете хубаво семената и меката вътрешност. След това с нож или лъжица отделете вътрешния слой на тиквата и също нарежете на малки парченца. Дебелината на стените трябва да остане не повече от 2 см.
В тиган загрейте кравето масло и задушете нарязаните парченца тиква, поръсете ги накрая с канела. Кус-кусът пуснете в съвсем леко посолена вряща вода за около минута. Орехите накълцайте на дребно. Стафидите измийте и оставете да покиснат 5 минути, след това отцедете от водата.
Приготвяме плънката като смесваме тиквените парченца с всички останали продукти, добавяме меда и старателно разбъркваме.
Пълним тиквата, покриваме я с фолио и слагаме във фурната, загрята предварително до 200 градуса, за около час.
Напиши коментар