Шоколадова торта-сърце
Необходими продукти:
За тестото:
1,5 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. нишесте
250 г краве масло
8 яйца
1,5 ч.ч. пудра захар
6 с.л. ванилия
4 с.л. орехи смлени
За глазурата и плънката:
300 г течен шоколад
6 с.л. прясно мляко
1 с.л. масло какаово
30 г орехи
1 к. ч. сладко от ягоди
Начин на приготвяне
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците на водна баня, като добавяме половината от захарта. След това разбиваме кравето масло на пяна и към него постепенно прибавяме жълтъците.
Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера и пресяваме, добавяме към сместа и бъркаме постоянно.
Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар и добавяме към сместа. Към полученото тесто добавяме смлените орехови ядки и ванилията, до получаване на еднородна смес.
Изсипваме тестото в предварително намазана с олио и набрашнена тортена форма. Печем на умерена фурна около 45 минути.
Блатът се оставя да изстине и да престои във формата около 4-5 часа. След това се изважда и разрязва на две половини. За по лесно може да го направите с конец, като разрежете блата хоризонтално.
Разтопяваме течният шоколад на водна баня, добавяме прясното мляко и какаовото масло и разбиваме. Какаовото масло може да си приготвите сами като към омекналото краве масло добавите 1 чаена лъжичка какао и разбъркате добре.
Оформяме тортата като сърце, като първо изрязваме блатовете с тази форма. Единия блат поставяме за основа и намазваме с част от шоколадовата смес. Върху нея разпределяме сладко от ягоди, Поставяме отгоре втория блат и заливаме с останалото количество шоколадова смес.
По желание украсяваме тортата с плодове, шоколадови розички или разноцветни захаросани фигурки по избор
Веселина Станкова
06.03.2025 • 18:44 ч.Здравейте,30грама орехи сигурно се слагат в глазурата,не сте уточнили!