Шоколадова торта-сърце

торта

Шоколадова торта-сърце 

 

Необходими продукти:

За тестото:

1,5 ч.ч. брашно

2 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. нишесте

250 г краве масло

8 яйца

1,5 ч.ч. пудра захар

6 с.л. ванилия

4 с.л. орехи смлени

 

За глазурата и плънката:

300 г течен шоколад

6 с.л. прясно мляко

1 с.л. масло какаово

30 г орехи

1 к. ч. сладко от ягоди

Начин на приготвяне

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците на водна баня, като добавяме половината от захарта. След това разбиваме кравето масло на пяна и към него постепенно прибавяме жълтъците.

Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера и пресяваме, добавяме към сместа и бъркаме постоянно.

Разбиваме белтъците на сняг с останалата захар и добавяме към сместа. Към полученото тесто добавяме смлените орехови ядки и ванилията, до получаване на еднородна смес.

Изсипваме тестото в предварително намазана с олио и набрашнена тортена форма. Печем на умерена фурна около 45 минути.

Блатът се оставя да изстине и да престои във формата около 4-5 часа. След това се изважда и разрязва на две половини. За по лесно може да го направите с конец, като разрежете блата хоризонтално.

Разтопяваме течният шоколад на водна баня, добавяме прясното мляко и какаовото масло и разбиваме. Какаовото масло може да си приготвите сами като към омекналото краве масло добавите 1 чаена лъжичка какао и разбъркате добре.

Оформяме тортата като сърце, като първо изрязваме блатовете  с тази форма. Единия блат поставяме за основа и намазваме с част от шоколадовата смес. Върху нея разпределяме сладко от ягоди, Поставяме отгоре втория блат и заливаме с останалото количество шоколадова смес.

По желание украсяваме тортата с плодове, шоколадови розички  или разноцветни захаросани фигурки по избор

1 Коментара

Напиши коментар

Затвори
Веселина Станкова
06.03.2025 • 18:44 ч.

Здравейте,30грама орехи сигурно се слагат в глазурата,не сте уточнили!