Можете да си приготвите също сладкиш с киви, който става бързо и не изисква сложни продукти. Ако имате непоносимост към лактоза или сте веган, можете да замените прясното мляко с растително – например соево. Сладкишът върви като вкусно допълнение към чаша чай или кафе.
Сладкиш с киви
Необходими продукти:
3 кивита
3 яйца
200 захар
120 мл. слънчогледово олио
240 мл. прясно мляко (или растително мляко)
350 г брашно
1 щипка сол
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка ванилова есенция (или ванилин)
Пудра захар
Начин на приготвяне:
Първо отстраняваме кората от кивито и го нарязваме на ситно. Разбиваме в купа яйцата яйца и захарта и с миксер. Добавяме олиото, млякото, солта, ванилова есенция или пакетче ванилин. Пресяваме брашното с бакпулвера и също го слагаме в купата постепенно. Разбъркайте брашното първо с лъжица, за да се смеси с другите продукти и след това действайте с електрическата бъркалка, за да премахнете всички бучки и да получите гладка смес. Сега добавете кивито, предварително нарязано на парчета и разбъркайте с лъжица.
Намаслете кръгла тава с размери 24 или 26 см и я набрашнете леко, след което отстранете излишното брашно. Изсипете в нея сместа за тортата с киви. Загрейте фурната на 180°. Сложете з нея тавата със сладкиша и го печете около 35 минути. Направете тест с клечка за зъби и проверете дали излиза суха от печивото.
Когато сладкишът с киви е изпечен, извадете го от фурната и го оставете да изстине. Поръсете го с пудра захар и е готов. При сервирането можете да сложите по няколко резенчета прясно киви за украса отстрани в чинийката.
От баба ви да знаете
02.02.2025 • 16:16 ч.1.Кексово тесто никога не се бърка с миксер,защото ще спадне. 2.Запомнете:брашното при 170 градуса се самозапалва- все пак е целулоза.Пише го в книгите.