Свинското е сред най-често приготвяните меса през зимата и затова често ни се налага да търсим нови рецепти, за да разнообразим менюто. Пържолите са традиционно месено блюдо, което у нас свързваме най-често с празничната трапеза или с посрещане на гости. То обаче може да бъде чудесно решение за семеен обяд или вечеря през уикенда, особено ако към него има и апетитен сос. Предлагаме на вашето внимание лесна рецепта, в която свинските пържоли се комбинират перфектно с гъби и сметанов сос. За настроение сервирайте на масата и качествено българско вино.
Необходими продукти:
4 пържоли – котлет или врат по избор
1 средна глава лук
200 г готварска сметана
200 г гъби - пресни или от консерва
Зехтин или олио
1 клонка прясна мащерка
Млян черен пипер
Сол на вкус
Малка бучка краве масло
150 мл. гъбен бульон или вода
Начин на приготвяне:
Запържете пържолите за кратко на силен огън в тиган, тавичка или друг съд, който да може впоследствие да сложите във фурната. Добре е да е по-широк, за да има разстояние между парчетата месо.
Извадете месото от тигана и на тяхно място сложете нарязания на дребно. Запържете го за няколко минути и сложете и гъбите на парченцето краве масло. Гответе, докато и те се запържат за 3-4 минути, като разбърквате постоянно. Намалете огъня и добавете сметаната и бульона и бъркайте още 2-3 минути.
Върнете в ястието парчетата свинско месо и стрък мащерка като го накъсате. Завийте съда с алуминево фолио или захлупете с капак и го сложете в загрята фурна. Печете свинското с гъби и сметанов сос на 200 градуса за около 30 минути. Накрая поръсете с пресен магданоз или с нарязани пера от пресен лук.
Сервирайте пържолите върху канапе от задушен ориз или картофено пюре. Не забравяйте за сложите на масата салата от пресни зеленчуци или хрупкава туршия.
Напиши коментар