Продукти:
около 1 кг телешко месо (джолан)
4-5 средно големи глави кромид лук
8 скилидки чесън
3 средно големи моркова
4-5 средно големи картофа
глава целина
8-9 стръка прясна мащерка /или сушена/
300 мл червено вино
3 дафинови листа
10 зърна черен пипер
млян черен пипер
1 ч.л. червен пипер
около 150 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се измива добре, като не се отстранява нищо от него. Не махайте кокала, защото той ще направи вкусен бульон. Шпиковайте месото с помощта на нож, като направите малки прорези и поставите в тях скилидки чесън. След това месото се поръсва със сол и черен пипер и се запечатва, за няколко минути, в тиган с малко олио, на силен огън. След това нарежете месото на късове и го наредете в гювеча заедно с предварително нарязаните зеленчуци. Ако желаете, може да оставите джолана цял, като го заровите в зеленчуците.
Най-отдолу сложете нарязаните картофи, лук и моркови. Върху тях поставете късчетата месо. Поръсете с мащерката, добавете зърната черен пипер, малко червен пипер и дафиновия лист. Разпръснете в гювеча и скилидките чесън. Залейте с виното и добавете зехтин. Долейте и малко вода, около два пръста под нивото на зеленчуците. Гювечът се захлупва с капак и се поставя в студена фурна, която се оставя на температура от 220 градуса и след около 30 минути се намалява температурата на 150-160 градуса. Ястието се оставя да се обработва около 3 часа.
Напиши коментар