На 15 ноември за християните започват Коледните пости, които продължават до 24 декември включително. Това е период, през който човек трябва да се въздържа не само от блажна храна, но и от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба и алчност във всичките им разновидности.
През постите трябва временно да се изключат всички животински продукти от менюто – месо, млечни продукти и яйца. Много хора ненужно се притесняват, че така няма да си набавят достатъчно хранителни вещества, от които се нуждае организмът. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период може да спомогне за подобрение на нашето здраве и работоспособност. Всъщност чрез консумацията на пълноценни и разнообразни растителни храни, ние си осигуряваме повече от полезните хранителни вещества, отколкото при едно нездравословно хранене. След известен период човек дори усеща, че става по-енергичен, умът се избистря, част от здравословните проблеми отшумяват, теглото се нормализира, кожата се изчиства и в резултат на всичко това самочувствието се подобрява.
По време на пости се консумират само постни храни – зеленчуци, бобови и зърнени култури. Подходящи са също гъби, авокадо, броколи и всякави други зеленчуци. През постите е добре да ядем и повече пресни и сушени плодове, ядки и семена, от които ще си набавим ценни витамини и минерали. Липсата на месо и мляко можете да компенсирате със заместители на растителна основа. Това е периодът, в който да експериментирате в кухнята с веган сирена като тофу и халуми, а също да включите в менюто ядкови млека като бадемово, овесено, соево и други подобни продукти.
Абсолютно неправилно е да се смята, че постното меню е по принцип еднообразно и не особено апетитно. Точно обратното - то може да е много разнообразно и вкусно. На трапезата присъстват салати и ястия от прясно и кисело зеле, цвекло, картофи, карфиол, моркови, спанак, праз. Ако не разполагате с пресни зеленчуци, можете да използвате замразени или консервирани. Настъпва и времето на туршиите, които могат да послужат не само за салата и гарнитура, а и влизат в някои рецепти за зимни гозби. Често приготвяни през този период са ястия от ориз, нахут, леща, зрял и зелен фасул. Не пренебрегвайте тиквите, които са много актуални през зимния сезон. Много вкусна е тиквената крем супа, а можете да добавите тиква и в някои основни ястия.
Постното меню включва повечето от традиционните ястия от българската и чуждестранната кухня, само че приготвени без животински продукти – зеленчукови мусаки и запеканки, яхнии, фрикасета, пълнени зеленчуци, картофени и спаначени кюфтета, ризото, пици и т. н.
Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости, ако не съдържат яйца. Същото се отнася и за соленките, които не трябва да са приготвени с яйца, мляко, краве масло или свинска мас.
По време на пости възможностите за хапване на сладки неща са доста ограничени, защото на практика отпадат всички сладкиши, които се приготвят с прясно и кисело мляко, краве масло, животинска сметана, яйца и други животински продукти. Това не означава, че не можете да се подсладите с постен сладкиш или палачинки. Има доста сполучливи постни, от които можете да се възползвате.
Постите приключват вечерта на 24 декември, когато отбелязваме Бъдни вечер с постна трапеза. На 25 декември вече може да се блажи и отново започваме да ядем месо, яйца и млечни продукти.
Тук ви предлагаме две вкусни постни ястия, които ще ви харесат.
Ориз с праз и сини сливи
Необходими продукти:
2-3 стръка праз
1 ч. ч. ориз
200 г сушени сини сливи без костилки
100 мл. олио
Сол
Червен пипер
Черен пипер
Чубрица
Пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Ориза се почиства и измива добре, а празът се нарязва на колелца.
Първо празът се запържва в предварително загрятото олио за кратко, слага се оризът и се разбърква няколко минути. Добавя се 1 ч. л. червен пипер, разбърква се и се наливат се 3,5 ч. ч. топла вода. Овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се периодично, при необходимост се добавя още вода до готовност на ориза.
Добавят се измитите сини сливи и след 4-5 минути котлонът се изключва.
Оризът с праз и сини сливи се сервира топъл, поръсен с пресен магданоз.
Макаронена салата с печени чушки и краставица
Продукти:
100 г макарони по избор
1 с. л. олио
3 печени червени чушки
Половин глава червен лук или 3 стръка зелен лук
1 малка прясна краставица /или 2-3 кисели/
1 домат
пресен магданоз
за дресинга:
1-2 ч.л. винен оцет
1 с.л. вода
1. с. л. соев сос
2 с. л. олио или зехтин
черен пипер
Начин на приготвяне:
Сваряваме макароните в подсолена вода, като внимаваме да не ги разварим. Като заври водата слагаме в нея 1 с. л. олио. След като са напълно сварени, ги сваляме от котлона и ги измиваме със студена вода.
Приготвяме дресинга като разбъркваме оцета, водата, 2 с. л. олио или зехтин, соевия сос и подправяме с черен пипер.
Нарязваме прясната краставица на колелца, но може да я замените с кисели краставички. Доматът нарязваме на кубчета. Лукът режем на тънки на полумесеци, а печените чушки на парченца. Вместо с червен лук можете да приготвите салатата със зелен лук.
Заливаме зеленчуците с дресинга и оставяме да се мариноват 20-30 минути. След това размесваме с макароните и ги разбъркваме с нарязан магданоз.
Напиши коментар